Route en bezienswaardigheden Valdresflye-route

De 49 kilometer lange Valdresflye-route is een populaire toeristische weg in Noorwegen. Het is gelegen over het gelijknamige bergplateau en biedt onderweg prachtige natuur en verschillende bezienswaardigheden. Vaak staan deze bezienswaardigheden ook in het teken van de typische Noorse natuur.

De National Scenic Route Valdresflye is onderdeel van de Fylkesvei 51, dat een stuk langer is. De route begint in Garli en loopt naar Hindsaeter, de bezienswaardigheden zijn ook in deze volgorde op een rij gezet. De route kan uiteraard ook in andere richting worden gereden.

Van ongeveer eind december tot in april is een gedeelte van de Valdresflye-route gesloten vanwege de vele sneeuwval. Het gaat om het deel van de route tussen Garli en Maurvangen, alleen bezienswaardigheid Gjende is dan open en bereikbaar vanuit Hindsaeter.

Lees meer over de toeristische route Valdresflye >
 

Rustplaats Rjupa

Rustplaats Rjupa is vanuit Garli de eerste stop langs de route. Het is een relatief eenvoudige rustplaats, waar je even een stop kan maken om van de omgeving te genieten. Het simpele bouwwerk is volledig gericht op het tonen van het berglandschap. Vanaf Rjupa heb je een spectaculair uitzicht op meer Vinstervatn en de bergen van de Valdres-vallei.
 

 

Flye 1389

De Valdresflye-route loopt over het gelijknamige bergplateau en ligt op het hoogste punt op 1389 meter boven zeeniveau. Op dit hoogste punt is café Flye 1389 gebouwd. Vanuit het gebouw heb je een panoramisch uitzicht en kan je genieten van het zicht op bergtoppen als Besshøe, Høgdebrotet, Tjønnholstinden en Rasletinden. Tevens is het een ideaal startpunt voor wandelingen, om te langlaufen of voor andere activiteiten. Voor de activiteiten zijn materialen te huur.
 

Steinplassen

Steinplassen bestaat uit twee grote rotsen en is een kunstwerk dat verwijst naar de steenhopen die je veel tegenkomt in Noorwegen. In de bergen is het een oud gebruik om een een aantal stenen op te stapelen, waarmee bijvoorbeeld een wandelpad werd aangegeven of als ander herkenningspunt. Met name bij de Poolcirkel wordt dit veel gedaan door toeristen, om hun bezoek aan het bijzondere gebied te markeren.
 

Vargebakkane

Rustplaats Vargebakkane ligt op een bijzondere plek langs de route en biedt een prachtig uitzicht over het ruige landschap. Het is gelegen bij een steile klim bij de valleien van Gudbrandsdalen en Valdres. Het wordt dan ook veel gebruikt als startpunt voor een wandeling door de omgeving.
 

Bergmeer Gjende

De Valdresflye-route bestaat uit een deel van de doorgaande weg 51 en een kleine zij-route. De weg naar het meer Gjende is ongeveer 2,5 kilometer lang. Parkeerplaats Gjendeosen wordt gezien als een toegangspoort tot nationaal park Jotunheimen en biedt een uitzicht over het heldergroene meer en omliggende bergtoppen. Het bergmeer is in totaal 18 kilometer lang en staat bekend als het mooiste meer van Jotunheimen. Het is mogelijk om in de zomermaanden met een veerboot over het meer te varen.

Van eind december tot in april is een gedeelte van de Valdresflye afgesloten vanwege de vele sneeuw die de bergweg bedekt. Gjende blijft als enige bezienswaardigheid langs de route wel bereikbaar, vanuit Hindsaeter is het ook in de winter mogelijk om naar het bekende meer te rijden.