Over de toeristische route Valdresflye

De toeristische route Valdresflye, ook wel geschreven als Valdresflya of Valdresflyi, is een 49 kilometer lange route door het gelijknamige berggebied Valdresflye in Noorwegen. De route is onderdeel van weg 51 loopt van Garli naar Handsaeter en brengt je op het hoogste punt naar 1389 meter boven zeeniveau.

De Valdresflye is in tegenstelling tot veel toeristische wegen geen één lange weg. Vlakbij Maurvangen is er een kleine zijweg naar Gjende. Deze weg leg je in ongeveer 5 minuten af en brengt je naar de rand het prachtige bergmeer Gjende. Het meer is in totaal 18 kilometer lang en ligt in het midden van Jotunheimen National Park.
 

National Scenic Route

De 49 kilometer lange toeristische route Valdresflye is één van de mooiste routes van Noorwegen. Het behoort tot de 18 National Scenic Routes, dit zijn routes die door de Noorse overheid zijn bestempeld tot mooiste van het land. De wegen worden goed onderhouden en zijn voorzien van diverse rustplaatsen, uitkijkplatformen en sanitaire voorzieningen.

In het Westen van Noorwegen liggen meerdere National Scenic Routes bij elkaar in de buurt, waardoor deze goed gecombineerd kunnen worden tijdens een rondreis. In de omgeving van de Valdresflye, ook wel eens Valdresfyveien genoemd, liggen de toeristische routes Sognefjellet (➚), de Aurlandsfjellet (➚) en Rondane (➚).
 

 

Geschiedenis van de toeristische route Valdresflye

Net als vele andere toeristische wegen in het land, is ook de weg over bergplateau Valdresflye in het verleden aangelegd als belangrijke transportroute tussen het noorden en zuiden van het berggebied. Na de aanleg van de weg werd deze vanwege de prachtige omgeving ook steeds belangrijker voor het toerisme, sindsdien is het bekend als de toeristische route Valdresflye.
 

Dieren op en rond de weg

Bergplateau Valdresflye biedt plaats aan vele diersoorten, waar ook rekening mee gehouden moet worden tijdens het rijden over de Fylkesvei 51. De Noorse overheid waarschuwt weggebruikers om goed te letten op rendieren. De rendieren in het gebied zijn tam en lopen hierdoor dichter bij de weg en kunnen deze oversteken.

Valdresflye is ook erg populair bij vogelspotters. In het gebied is namelijk iedere vogelsoort aanwezig die in Noorse berggebieden te vinden zijn. De meeste vogels zijn zelfs vanaf de weg of één van de stopplekken zichtbaar.
 

Populair gebied voor fietsers en wandelaars

Bergplateau Valdresflye is een populair gebied voor zowel wandelaars als fietsers. Voor wandelaars zijn er een groot aantal wandelpaden, van wandelpaden over rotsachtig terrein tot over bosgrond. Ook de beroemde Besseggen Ridge ligt in de omgeving en vanaf Gjende kan je hier een wandeling naartoe maken. Bij het bergmeer Gjende zijn er meerdere prachtige wandelpaden te vinden.

Bij fietsers en wielrenners is Valdresflye ook een populair gebied. Wel moeten zij op de Fylkesvei 51 rekening houden met een aantal lange beklimmingen en het verkeer op de weg. Vanwege het vele verkeer in de zomermaanden, is het handiger om in het voor- of naseizoen de fietsen over de weg.
 

Gedeeltelijk dicht in de wintermaanden

De toeristische route Valdresflye gaat dwars over het gelijknamige bergplateau en ligt op het hoogste punt op 1389 meter boven zeeniveau. In de wintermaanden verdwijnt een deel van de weg onder een dikke laag sneeuw en is daarom dan ook afgesloten. Tussen Garli en Maurvangen is de weg doorgaans afgesloten van eind december tot in april.

Vanuit Hindsaeter is de weg wel open tot Maurvangen, een deel van de route kan dus ook in de winter gereden worden.